Mijn inspiratieMijn inspiratie

Mijn favoriete schrijver is Paulo Coelho. Zijn verhalen raken me door de combinatie van eenvoud, diepgang, eigen ervaringen en fictie. Onderstaand verhaal vind ik al jaren prachtig en blijft me inspireren om een bijdrage te leveren aan het realiseren van verbinding, met jezelf en met anderen.

Het web repareren
In New York ga ik aan het eind van de middag theedrinken met een nogal ongewone kunstenares. Ze werkt als bankemployee op Wall Street, maar op zekere dag kreeg ze een droom: ze moest naar twaalf plaatsen op aarde gaan, en op elk van deze plaatsen een schilderij of beeldhouwwerk maken, met materiaal uit de natuur daar ter plekke.

Intussen heeft ze al vier van deze werken kunnen realiseren. Ze laat me een foto van een ervan zien: een indiaan uitgehouwen in een grot in Californië. Ze werkt nog steeds bij de bank – zo komt ze aan geld om te reizen en om haar taak uit te voeren, en ondertussen wacht ze de tekens af die via dromen tot haar komen.

Ik vraag haar waarom ze dit doet. ‘Om de wereld in balans te houden,’antwoordt ze. ‘Het mag onzin lijken, maar er bestaat iets heel teers wat ons allemaal verbindt. Iets wat we sterker of zwakker kunnen maken. We kunnen door een simpel gebaar dat onschuldig lijkt, veel redden door dingen te doen die soms volstrekt nutteloos lijken.

Misschien zijn mijn dromen wel onzin, maar ze niet volgen vind ik een risico: voor mij zijn de relaties tussen mensen te vergelijken met een gigantisch maar zwak spinnenweb. Met mijn kunstwerken probeer ik een stukje van dat web te repareren.

Paulo Coelho, uit “Als een rivier”, blz. 88